Η σημασία του να πιστεύω στον εαυτό μου
Όλοι συναντάμε ανθρώπους καθημερινά, οι οποίοι ενώ είναι πολύ άξιοι και έχουν καταφέρει πολλά στη ζωή τους, πάντα θα ήθελαν λίγο παραπάνω ή λίγο καλύτερα. Πάντα νοιώθουν ότι υπάρχει κάτι που δεν έκαναν σωστά, ότι θα μπορούσαν πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα.
Όλοι συναντάμε ανθρώπους καθημερινά, οι οποίοι ενώ είναι πολύ άξιοι και έχουν καταφέρει πολλά στη ζωή τους, πάντα θα ήθελαν λίγο παραπάνω ή λίγο καλύτερα. Πάντα νοιώθουν ότι υπάρχει κάτι που δεν έκαναν σωστά, ότι θα μπορούσαν πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα. Μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει κανείς ότι πίσω από αυτά είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τι σημαίνει όμως, πραγματικά η αυτοεκτίμηση και γιατί είναι τόσο σημαντικό να πιστεύει κανείς στον εαυτό του;
Η αυτοεκτίμηση δείχνει το βαθμό, στον οποίο το άτομο αποδέχεται και επιδοκιμάζει τον εαυτό του. Εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο το άτομο έχει πετύχει τους στόχους του και είναι μια προσωπική εκτίμηση όλων των διαστάσεων του εαυτού, αναφορικά με το τι θέλει ή δεν θέλει να είναι, σε σχέση με τις αξίες και τα πιστεύω του. Η αυτοεκτίμηση είναι μια ιδέα, στάση, εικόνα και εξωτερικεύεται με τη συμπεριφορά. Είναι η ικανότητα να δίνεις αξία στον εαυτό σου και να τον μεταχειρίζεσαι με αξιοπρέπεια, σεβασμό, τρυφερότητα, αλήθεια.
Κάτι που μας πηγαίνει στο επόμενο ερώτημα: τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να αγαπάει ή να μην αγαπάει τον εαυτό του; Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν αξίζουν, είναι σίγουροι πως οι άλλοι θα τους ξεγελάσουν, θα τους παραγκωνίσουν και θα τους υποτιμήσουν. Έτσι προετοιμάζουν το δρόμο να γίνουν θύματα. Καθώς περιμένουν το χειρότερο, το προκαλούν και συνήθως το παθαίνουν. Για να προστατευτούν κρύβονται πίσω από ένα τοίχο δυσπιστίας και βουλιάζουν σε συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Χτίζουν τεράστιους ψυχολογικούς τοίχους. Από την άλλη, ο άνθρωπος που έχει αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζεται από ακεραιότητα, ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, συμπόνια, αγάπη και ικανότητα. Επιτρέπουν στον εαυτό μας να ζητήσει βοήθεια. Ακτινοβολούν εμπιστοσύνη και ελπίδα. Πολλά από αυτά που μας συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της στάσης μας. Ένας άνθρωπος που βάζει προτεραιότητα πάντα και μόνο τους άλλους, θα έρθει η στιγμή που θα νοιώθει τη σχέση και τους ανθρώπους να είναι αφόρητο βάρος, υποχρέωση, θυσία, καθήκον, αδιάκοπο συμβιβασμό, υποχώρηση και τελικά ενάντια στον εαυτό μου. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μόνο όταν δίνω αξία στον εαυτό μου, τότε μπορώ να αγαπώ και τους άλλους. Διαφορετικά, αν δεν μου αρέσει ο εαυτός μου, τον υποτιμάω και τον τιμωρώ και δεν μπορώ να δείξω γνήσια τρυφερότητα και καλοσύνη και στον άλλον.
Ας γυρίζουμε στην αυτοεκτίμηση…
Η αυτοεκτίμηση δεν αναφέρεται σε συναισθήματα ανωτερότητας ή της τελειότητας για τον εαυτό μας, αλλά σε συναισθήματα αυτοαποδοχής και αυτοσεβασμού. Η έννοια της αυτοεκτίμησης αντανακλά της σχέση του ιδανικού με τον πραγματικό εαυτό. Αυτό σημαίνει, ότι αν ένας άνθρωπος κρίνει τον εαυτό μου με βάση αυτό που περίμεναν και περιμένουν οι άλλοι από εκείνον, θα βρίσκει συνεχώς λάθη. Θα δίνει σημασία μόνο σε αυτό που δεν πετυχαίνει, ενώ η επιτυχία του θα είναι ασήμαντη την ίδια στιγμή που η επιτυχία του άλλου στον αντίστοιχο τομέα θα φαντάζει σπουδαία.
Το βιωματικό εργαστήρι «η αυτοεκτίμησή μου κι εγώ: η σημασία του να πιστεύω στον εαυτό μου & ο ρόλος της τελειομανίας» απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες, οι οποίοι μπαίνουν συνεχώς σε μια διαδικασία να αμφισβητούν τις ικανότητές τους, την αξία τους, τις δυνάμεις τους»
Αποτελεί μια ευκαιρία για το κάθε μέλος να κατανοήσει τη δυναμική του «να μην πιστεύει στον εαυτό του», να μάθει από πού πηγάζει και να αρχίσει μια αντίστροφη πορεία: πώς μπορεί να εστιάζει στους στόχους του, να κατανοήσει την παγίδα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, να κατανοήσει πώς ακόμη και οι ασυνείδητες μνήμες μπορεί να μας προγραμματίζουν στο σήμερα και πώς μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό….