Τριανταφυλλιά Χαρίλα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Εργασιακή Υγεία, Ειδίκευση στην Υπαρξιακή Συστημική & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Το εργασιακό στρες φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η δουλειά τους είναι «εξαιρετικά» στρεσογόνος και θεωρούν την εργασία τους τον πρωταρχικό παράγοντα που τους προκαλεί άγχος στη ζωή τους. Επιπτώσεις αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι από προβλήματα υγείας και διάθεσης, όπως κατάθλιψη, μέχρι χρήση και κατάχρηση αλκοόλ και απόπειρες αυτοκτονίας, ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Η διαχείριση εργασιακού στρες είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εργασία δεν έχει πλέον το νόημα που είχε παλιότερα. Ορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα του καθενός και την ικανοποίησή που νοιώθει γενικότερα από τη ζωή. Η διαχείριση εργασιακού στρες μπορεί να έχει τη μορφή ατομικής ψυχοθεραπείας ή την παρακολούθηση σεμιναρίων που αφορούν στο εργασιακό στρες.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν, να ονομάσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους ως προς την εργασία τους και να καταλάβουν πώς μπορούν να τα αξιοποιήσουν για να βελτιώσουν την επαγγελματική απόδοση, την προσωπική τους ζωή τους, αλλά και να βρουν ισορροπία στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.

Απευθύνεται:

Σε εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν ευχάριστα συναισθήματα ως προς την εργασία τους, νοιώθουν πιεσμένοι και αγχωμένοι, αλλά και που επιθυμούν την αλλαγή και την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Θεματολογία

Εργασία & εργασιακή ζωή - διαφορές της σύγχρονης κοινωνίας με το παρελθόν, ποια η θέση της γυναίκας.
Τι εννοούμε με τους όρους «υγεία», «εργασιακή υγεία», «υγιής εταιρεία».
Εργασιακό στρες
Πηγές στρες & εργασιακού στρες - ατομικοί παράγοντες (παράγοντας προσωπικότητα & ατομικές διαφορές), εργασιακοί παράγοντες, εργασία & οικογένεια. Πώς μεταφέρεται το στρες από την εργασία στην οικογένεια, αλλά και από την οικογένεια στην εργασία.
Στρες & περιβάλλον – σχέση ατόμου & περιβάλλοντος. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στην ίδια περιβαλλοντική συνθήκη (π.χ. εργασιακή πίεση). Γιατί; Σε ποια κατηγορία ανήκετε; Πώς μπορείτε να το χειριστείτε;
Επιπτώσεις στρες - στο άτομο, την εταιρεία & την οικογένεια.
Αντιμετώπιση εργασιακού στρες – από τη μεριά της εταιρείας, από τη μεριά του ατόμου.
Πρακτική τεχνικών χαλάρωσης