Τριανταφυλλιά Χαρίλα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Εργασιακή Υγεία, Ειδίκευση στην Υπαρξιακή Συστημική & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Συνήθως, το σύμπτωμα κάποιου παιδιού είναι αυτό που κινητοποιεί την οικογένεια να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού. Το σύμπτωμα αυτό, γίνεται λειτουργία και ερέθισμα για τη συμπεριφορά των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης και μοναδικής οικογενειακής διεργασίας με βάση το πρόβλημα. Έτσι, το «πρόβλημα» ή «σύμπτωμα» ενός μέλους γίνεται και ονομάζεται υπόθεση όλης της οικογένειας.

Μέσα από την οικογενειακή θεραπεία το σύμπτωμα στο παιδί θα αποτελέσει κίνητρο για τους γονείς να αναρωτηθούν για τη δική τους πορεία, αφού το παιδί αναπτύσσεται στην οικογένεια, το συναισθηματικό κλίμα της οποίας καθορίζεται από την ποιότητα της σχέσης του συζυγικού ζευγαριού.

Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία είναι μια ιδιαίτερη θεραπευτική διεργασία, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη του κάθε μέλους ξεχωριστά, τον επαναπροσδιορισμό των ρόλων που κάθε μέλος έχει αναλάβει και την καλύτερη ποιότητα σχέσεων.